Gratis online virusscanner

Geplaats door admin op 01 juli 2014 om 12:57 Both comments and pings are currently closed.

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel gratis online virusscanners, waarmee u uw computer op virussen en andere bedreigingen kunt scannen en controleren. Vaak bieden grote bekende anti-virusbedrijven ook een gratis scan aan om u op die manier aan zich te binden. U maakt dan immers gebruik van het product en als het bevalt zult u hoogst waarschijnlijk besluiten om de gratis online virusscanner om te zetten in een betaalde versie. Zo verzekert u zichzelf van een beveiligde omgeving en verdienen zij er een leuk zakcentje aan. Toch zijn de betaald online virusscanners niet altijd beter dan de gratis virusscanners. Wij laten u zien hoe beiden werken en wat u er van kunt verwachten.

Zorgt een online virusscanner voor voldoende beveiliging?

Veel mensen werken zonder virusscanner op een computer en hebben al helemaal geen zin om een (gratis) virusscanner te installeren op hun toch al trage computer. Daardoor krijgen wij vaak de vraag: is het daadwerkelijk nodig om een online virusscanner te installeren? Het antwoord is simpelweg JA! U kunt tegenwoordig niet meer volstaan met een online virusscanner. Het is uiteraard goed dat u het doet en wij raden het ook zeker niet af, maar een online virusscanner is een momentopname. Feitelijk zou er 1 seconde na het afsluiten al een virus binnen kunnen komen op uw computer als u geen antivirus programma heeft geïnstalleerd. U kunt een online virusscanner dus goed gebruiken als een extra zekerheidje, maar wij raden niet aan om alleen van een online virusscanner afhankelijk te zijn. Daarmee bedoelen wij dat als u de indruk heeft dat uw computer trager is of vreemd doet u een online virusscanner (liefst van een ander bedrijf dan uw software) kunt gebruiken om uw pc te controleren. Alle (online) virusscanners werken namelijk anders,  gebruiken andere technieken en hebben verschillende bronnen van informatie waar zij virussen vandaan halen.

Symantec virusscanners testen ook of uw computer of systeem vanaf buiten kan worden benaderd of dat er zelfs kan worden ingebroken.

Online virus scannen is slechts een momentopname

Zoals gezegd is het een momentopname, aangezien u uw systeem op een bepaald moment scant en indien er een virus wordt aangetroffen, kan deze verwijderd worden. Toch is er verder geen bescherming vanuit een online virusscanner die wel noodzakelijk is om uw pc veilig, snel en schoon te houden. Als u een virusscanner op uw computer heeft geïnstalleerd zorgt deze waarschijnlijk continu voor het beveiligen van uw bestanden en het beschermen van inbraakpogingen. Dit doet het programma aan de hand van het detecteren van vreemd gedrag door programma’s, de computer te scannen en u te alarmeren wanneer een onbekend programma bijvoorbeeld verbinding wenst te maken met internet. De virus databases worden continu up to date gehouden om de veiligheid van uw pc te waarborgen. Tegenwoordig verspreid een virus zich namelijk erg snel door de moderne technologie.

Wees op uw hoede voor nep Online Virusscanners!

Als u op zoek bent naar een online virusscanner en u krijgt plotseling een melding dat uw computer met een virus is besmet vanaf een website is dit veelal een poging tot inbraak of een verkooptactiek. Wees dus voorzichtig en ga nooit direct in op zo’ n aanbieding of melding. Onthoud de naam en sluit het venster door middel van ALT F4 of Esc, vooral niet op het kruisje klikken!. Typ vervolgens in google of uw zoekmachine de naam van het programma en u zult waarschijnlijk tal van resultaten krijgen van mensen die opgelicht of bedrogen zijn. Twijfelt u toch of u wellicht een virus heeft, zoek dan verder naar een betrouwbare online virusscanner of laat uw geïnstalleerde virusscanner even een rondje op uw pc doen.

Hoe werkt het een online virusscanner?

Niet alle online virusscanners werken hetzelfde, maar in grote lijnen doen ze wel hetzelfde. U gaat naar de website van de online virusscanner en geeft aan dat u uw systeem wilt scannen. Daarna zal de website aangeven dat er een hulpprogramma geïnstalleerd dient te worden. Dit is volkomen normaal en logisch. De online dienst moet u computer namelijk kunnen benaderen en de bestanden kunnen analyseren. Scannen zal dus op uw computer gebeuren en niet online, hoewel de naam natuurlijk anders doet vermoeden. Het voorkomt echter dat u al uw bestanden moet uploaden. met een normale internet verbinding zal dat eeuwen duren.
Als het scanproces eenmaal is begonnen dient u goed op te letten op eventuele meldingen. Uw huidige virusprogramma kan namelijk de toegang blokkeren. Vaak kunt u een online virusscanner alleen gebruiken met internet explorer, maar tegenwoordig passen grote bedrijven zich al meer aan.

Slotwoord en conclusie over online virusscanners

Uiteindelijk hebben we meerdere virusscanners uitgeprobeerd en de beste 4 voor u geselecteerd. Deze vind u op deze pagina. Wij hebben gelet op gebruiksvriendelijkheid, snelheid, nauwkeurigheid en de mate van aanpasbaarheid (nee dat is geen woord). Daarmee bedoelen we kunt u zelf een schijf uitkiezen die gescand moet worden, installeert  het programma snel, scant het online virusprogramma snel en hoeveel wordt er daadwerkelijk gedetecteerd.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Reacties zijn uitgeschakeld bij dit bericht.